حضور مدیرعامل صندوق حمایت از سرمایهگذاری زیست فناوری در پنجمین همایش بین المللی بیوتکنولوژی
1402/07/22 در ساعت 12:43:00• ورود به دانشگاه و داشتن ایده نوآورانه لزوما به یک شرکت دانش بنیان ختم نمیشود چرا که در ابتدای امر نیاز به مهارتهای لازم در این حوزه، داشتن نمونه اولیه و توانایی مدیریت یک شرکت است.

دکتر سید یحیی رهنمایی مدیرعامل صندوق حمایت از سرمایهگذاری زیست فناوری در کارگاه دانش بنیان ها در پنجمین همایش بین المللی و سیزدهمین همایش ملی بیوتکنولوژی ضمن معرفی جامعی از نحوه تامين مالي و ابزارهاي سرمایه گذاري در زيست بوم نوآوری و فناوری کشور و تبیین بخش هایی از قانون جهش تولید دانش بنیان مطرح کردند:
- ورود به دانشگاه و داشتن ایده نوآورانه لزوما به ايجاد یک شرکت دانش بنیان ختم نمیشود چرا که در ابتدای امر نیاز به مهارتهای لازم در حوزه كسب وكار، داشتن حداقل نمونه اولیه و توانایی مدیریت یک شرکت است. بنابراین به زیست بوم نوآوری و شناخت جایگاه آن در صنايع کشور و هم چنين درك درستي از ارتباط بین ارکان و اجزاي زيست بوم نيازهست.
- ایشان ضمن یادآوری نقش مهم هر يك از اجزاي زيست بوم نوآوري و وجود ارتباط هوشمند بين اين اجزا در یک اکوسیستم، افزودند: یکی از مشکلات زيست بوم نوآوري در كشور ما اينست که بین اجزای اکوسیستم نوآوری ارتباط معنادار، هوشمند و سيستماتيك که منجر به تغییرات مثبت در فضاي اطراف خودش شود وجود ندارد.
- در سال هاي اخير با رشد تعداد شرکتهای دانش بنیان روبرو بوده ايم كه اين در وهله اول نشان دهنده اتمسفر پويا و زنده زيست بوم نوآوري است كه ایدهها فناورانه بسیاری در آن ظهور مي كند. اما براي قرار گرفتن شرکتها در مسیر صحیح رشد كسب و كار، نياز به ارائه تعريف درست از نوآوري است نوآوري تنها اختراع و اكتشاف نيست بلكه چنانچه اختراع و اكتشاف به تجاري سازي منجر شود شاخص هاي نوآوري را دارد و اين مهم تنها زماني محقق مي شود كه در حوزه زیست بوم نوآوری، تعاملات موثر بین ارکان و اجزاي آن وجود داشته باشد.
- وی افزود: طبق تقسیمبندی و تعريف جدیدی که به تازگی معاونت علمي، فناوري و اقتصاد دانش بنيان ارائه داده است شرکتهای دانش بنیان به سه دسته نوپا، فناور و نوآور تقسيم شده اند که بیشترین سهم شرکتها (73 درصد) به دسته نوپا که شرکت هایی هستند که زیر 5 میلیارد تومان فروش دارند اختصاص دارد و کمترین سهم به گروه فناور (7 درصد) تعلق میگیرد كه شرکت هایی هستند كه بالای 5 میلیارد تومان فروش دارند ولی تمام محصولاتشان دانش بنیان نیستند. به نظر بنده عمده ی تاثیرگذاری در رشد زيست بوم نوآوری کشور مي تواند نتيجه كار همين گروه شركت هاي فناور باشد.
دکتر رهنمایی همچنین در مورد قانون جهش تولید دانش بنیان گفت: متاسفانه با اینکه این قانون مدتهاست که مصوب شده و آییننامههای مربوط به آن نيز ابلاغ شده اما هنوز به مرحله اجرا در نيامده است و اثرات آن را در حوزه دانش بنيان ها و توليد كشور حس نمي شود كه نیازمند مطالبهگری از سوی فعالان این حوزه خواهد بود. در قانون جهش فرصت هاي بسيار ارزشمندي براي دانش بنيان ها و توليد كشور ايجاد شده است كه تمام فعالان و بازيگران خودشان هم بايد پيگير باشند. به عنوان مثال در گذشته از فرصت هاي بازار سرمایه براي سرمايه گذاري در حوزه فناوری و نوآوری استفاده چنداني نمي شد اما اکنون ذيل قانون جهش اين امكان مهيا شده است. با تصويب اين قانون شركت هاي بزرگ مي توانند سرمايه گذاري خود در حوزه دانش بنيان ها را از محل هزينه اي ماليات مقطوع خود انجام دهند. هم چنين صندوق هاي پژوهش و فناوري مي توانند به عنوان ركن ضامن يا ركن مدير در صندوق هاي سرمايه گذاري بورسي باشند. بنده معتقدم فرصت قانون جهش توليد شايد در تاريخ زيست بوم نوآوري كشور ما تكرار نشود.